Willowdene

Willowdene

– SOLD –

WILLOWDENE

A 4/5 bedroom high-quality, energy efficient home which seamlessly blends the period features of the original building, with all the comforts of modern living.

Benefiting from off-street parking and a private garden, Willowdene provides an exclusive feel within an inclusive community.

HISTORY OF WILLOWDENE

Built in circa. 1810, Willowdene, a Georgian town house was originally a private residence but later acquired by St Margaret’s School and converted into a music room.

Now entering the historic site’s latest chapter, Willowdene has been restored to its original use as Exeter-based Grenadier redeveloped the Grade II listed building into a new energy efficient home.

The redevelopment celebrates, preserves and sensitively restored features reminiscent of the Georgian era through which the building has evolved: including the high ceilings with delicate coving and beautiful original flooring.

Challenging the commonly held belief that historic listed buildings can’t compete with the efficiency of modern homes, Willowdene leads by example and sets a new benchmark for period homes.

Willowdene was adapted to meet the highest modern living standards without compromising its historic character by using the latest in building techniques and technology. Energy monitoring and efficiency measures onsite generate clean energy to ensure lower running costs for the residents of Willowdene.

 

CHARACTER & FEATURES

Challenging the common association of period properties being difficult to heat, the residents of Willowdene will instead enjoy the ambient and comfortable  temperatures usually associated with modern properties.

Willowdene was developed using high-quality wall, floor and roof insulation to minimise heat loss, and innovative upgrades were made to the original sash windows to ensure the historic character is maintained whilst being fully draft proof.

The restoration of this well-loved building in St Leonard’s, will help enhance the local surroundings and environment, now it’s been transformed into a beautiful family home.

Maintaining the historic integrity of the building and celebrating its existing iconic architectural features was a key focus for our designers. Subtle changes to the building ensured the property matched the energy efficiency of a new-build whilst preserving its character.